REGULAMIN ORGANIZACYJNY DZIENNEGO DOMU POBYTU W NYSIE
§ 1
Regulamin organizacyjny, zwany dalej regulaminem określa organizację i zasady funkcjonowania Dziennego Domu pobytu w Nysie
Postanowienia regulaminu odnoszą się do wszystkich stanowisk w Dziennym Domu Pobytu w Nysie
§ 2
Dzienny Dom Pobytu jest samodzielną jednostką budżetową, która realizuje zadania własne gminy
Siedzibą Dziennego Domu Pobytu jest miasto Nysa
§ 3
Pracą Dziennego Domu Pobytu kieruje kierownik przy pomocy głównego księgowego
W razie nieobecności kierownika, obowiązki pełni główny księgowy
Kierownik wykonuje czynności określone dla niego w przepisach szczegółowych i pełnomocnictwie a szczególności:
kieruje bieżącymi sprawami i zadaniami DDP
reprezentuje DDP na zewnątrz
zawiera umowy o pracę z pracownikami Dziennego Domu Pobytu oraz rozwiązuje z nimi umowy
wykonuje funkcję zwierzchnika służbowego w stosunku do pracowników Dziennego Domu Pobytu
w zakresie swoich kompetencji wydaje zarządzenia i decyzje
dokonuje podziału zadań
§ 4
Główny księgowy:
Prowadzi analizę wykorzystania środków przydzielonych z budżetu gminy lub środków pozabudżetowych i innych będących w dyspozycji Dziennego Domu Pobytu
wykonuje określone w ustawie o finansach publicznych obowiązki
przygotowuje materiały do projektu budżetu
prowadzi księgowość i sprawozdawczość finansową w sposób umożliwiający ochronę mienia będącego w posiadaniu Dziennego Domu Pobytu
opracowuje wspólnie z kierownikiem placówki projektu budżetu
przygotowuje informację z realizacji budżetu
prowadzi pełną obsługę księgową
prowadzi ewidencję rozchodów i dochodów w ramach budżetu
sporządzanie sprawozdań statystycznych
windykacja zaległości z odpłatności
§ 5
W skład stanowisk pracy w Dziennym Domu Pobytu wchodzą:
1. Kierownik
2.Główny Księgowy
3.Starszy intendent - magazynier
4. Kuchnia (szef kuchni + dwie kucharki)
5. Stanowisko instruktora terapii zajęciowej
6. Stanowisko robotnicze
7. Sprzątaczka
§ 6
Główny Księgowy / symbol FK/
§7
Starszy intendent - magazynier / symbol ZS /
Zaopatrywanie magazynu Dziennego Domu Pobytu w artykuły spożywcze i inne artykuły
Prowadzenie magazynu żywności (materialna odpowiedzialność)
Prowadzenie kartotek magazynowych
Obliczanie kalkulacji żywnościowej
Sporządzanie dokumentacji dziennego wydania produktów żywnościowych dla poszczególnych grup.
Prowadzenie zbiorczych i dziennych dokumentacji żywieniowej
Współpraca z kontrahentami
Przygotowywanie materiałów i procedury związanej z ustawą o zamówieniach publicznych
Zaopatrywanie w narzędzia i sprzęt zmechanizowany
Prowadzenie i redagowanie BIP w zakresie działalności DDP.
§ 8
1.Wewnętrzną pracą Kuchni koordynuje Szef kuchni
Do podstawowego zakresu działań Kuchni należy:
terminowe i higieniczne przygotowywanie posiłków
przygotowywanie zapotrzebowania na materiały żywnościowe
właściwe porcjowanie i wydawanie posiłków
utrzymywanie w czystości pomieszczeń kuchennych i stołówki
dbałość o stosowanie standardów i przepisów Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej
§ 9
organizowanie i prowadzenie różnych form terapii zajęciowej
zapewnianie opieki i bezpieczeństwa w czasie zajęć
organizowanie wszelkich form artystyczno – rozrywkowych
prowadzenie codziennej gimnastyki
wykonywanie masażu na zlecenie lekarza
prowadzenie biblioteki
prowadzenie dokumentacji ZFŚS
§ 10
dokonywanie bieżącej kontroli stanu technicznego pomieszczeń budynku i urządzeń jak również terenu całej posesji
dokonywanie bieżących konserwacji, napraw i remontów (w ramach posiadanych możliwości)
utrzymywanie terenu zielonego
dokonywanie przewozów produktów żywnościowych i wszelkich materiałów na potrzeby Dziennego Domu Pobytu
dbałość o samochód służbowy w zakresie terminowości przeglądów technicznych, ubezpieczeń a także prawidłowej eksploatacji
§ 11
dokonywanie wszelkich prac związanych z utrzymaniem czystości na terenie budynku i posesji Dziennego Domu Pobytu.
§12
1. Kierownik osobiście podpisuje
zarządzenia
decyzje
dokumenty kierowane do organów administracji rządowej i samorządowej