- Jednostki samorządowe
- Jednostki organizacyjne
- Targowisko Miejskie (zlikwidowane)
- Regulamin
Regulamin
Uchwała Nr VII/106/11
Rady Miejskiej w Nysie
z dnia 28 kwietnia 2011 r.
w sprawie wprowadzenia Regulaminu Targowiska Miejskiego w Nysie.
Na podstawie art. 40 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591, z 2002 r. Nr 23, poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271, Nr 214, poz. 1806, z 2003 r. Nr 80, poz. 717, Nr 162, poz. 1568, z 2004 r. Nr 102, poz. 1055, Nr 116, poz. 1203, Nr 167, poz. 1759, z 2005 r. Nr 172, poz. 1441, Nr 175, poz. 1457, z 2006 r. Nr 17, poz. 128, Nr 181, poz. 1337, z 2007 r. Nr 48, poz. 327, Nr 138, poz. 974, Nr 173, poz. 1218, z 2008 r. Nr 180, poz. 1111, Nr 223, poz. 1458, z 2009 r. Nr 52, poz. 420, Nr 157, poz. 1241i z 2010 r. 28, poz. 142 i poz. 146, Nr 40, poz. 230 i Nr 106, poz. 675) Rada Miejska w Nysie uchwala, co następuje:
§ 1. Uchwala się Regulamin Targowiska Miejskiego w Nysie, zwany dalej regulaminem, który określa sposób i formę oraz zasady prowadzenia handlu, usług i gastronomii na Targowisku Miejskim w Nysie.
§ 2. 1. Targowisko Miejskie w Nysie, zwane dalej targowiskiem, zlokalizowane jest w Nysie przy ul. Łukasińskiego.
2. Zarządcą i administratorem targowiska jest zakład budżetowy „Targowisko Miejskie”, którym kieruje Kierownik Targowiska Miejskiego w Nysie, zatrudniony przez Burmistrza Nysy.
3. W skład targowiska wchodzi:
1) Plac Główny, przeznaczony do prowadzenia handlu wszelkim asortymentem towarowym, za wyjątkiem :
a) płodów rolnych,
b) zwierząt hodowlanych
2) Zieleniak, przeznaczony do prowadzenia handlu:
a) płodami rolnymi,
b) wyrobami masarniczo – wędliniarskimi,
c) artykułami spożywczymi,
d) środkami i artykułami ogrodniczymi,
e) chemią i artykułami gospodarstwa domowego.
f) produktami pochodzenia zwierzęcego
4. Prowadzący targowisko zobowiązany jest do zapewnienia bezpieczeństwa i porządku na terenie targowiska, również poza godzinami jego funkcjonowania.
5. Nadzór nad targowiskiem sprawuje Burmistrz Nysy.
§ 3. 1. Targowisko czynne jest w dni powszednie oraz w niedziele handlowe w godz. 500 - 1600.
2. Na wniosek sprzedających i za zgodą Zarządcy, targowisko może być czynne w pozostałe niedziele w godz. 500 - 1600.
§ 4. Ustala się następującą organizację pracy targowiska:
1) miejsce pod działalność handlową, z uwzględnieniem branży, oraz powierzchnię miejsca sprzedaży wyznacza Zarządca,
2) ciągi piesze, drogi ewakuacyjne, p. pożarowe i miejsca pod działalność handlową, usługową i gastronomiczną wyznaczane są liniami poziomymi,
3) sprzedaż na targowisku może być prowadzona w kioskach, ze straganów, stołów, z ręki, z ziemi, wiadra, kosza i skrzynki, a na zieleniaku również z samochodów i przyczep,
4) zabrania się sprzedaży towarów poza miejscem do tego wyznaczonym,
5) wyznaczone przez Zarządcę targowiska miejsca sprzedaży, podlegają obowiązkowi uiszczenia opłaty targowej i nie mogą być odstępowane osobom trzecim,
6) działalność usługowa i gastronomiczna może być prowadzona wyłącznie w pawilonach,
7) zabrania się rozbudowywania, dobudowywania obiektów bez pisemnej zgody Zarządcy targowiska i uzyskania wymaganego zezwolenia wynikającego z przepisów Prawa budowlanego,
8) za znajdujące się na terenie targowiska towary, opakowania i urządzenia oraz ich należyte składowanie i zabezpieczenie odpowiada ich właściciel,
9) zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej nie zwalnia dzierżawcy terenu z opłaty czynszu dzierżawnego.
§ 5. Działalność na targowisku mogą prowadzić:
1) osoby fizyczne i prawne posiadające uprawnienia do prowadzenia działalności gospodarczej,
2) rolnicy i działkowicze,
3) rękodzielnicy ludowi i artystyczni,
4) zbieracze runa i owoców leśnych,
5) osoby sprzedające swoje używane przedmioty,
6) cudzoziemcy posiadający zgodnie z obowiązującymi przepisami zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.
§ 6. 1. Na targowisku zabroniona jest sprzedaż:
1) nafty, benzyny, oleju napędowego, spirytusu skażonego,
2) trucizn i dopalaczy,
3) produktów leczniczych,
4) napojów alkoholowych,
5) broni palnej, przedmiotów do miotania chemicznych środków obezwładniających, amunicji, materiałów wybuchowych,
6) kamieni i metali szlachetnych oraz wykonywanych z nich wyrobów bez wymaganej cechy probierczej,
7) zwierząt gospodarskich i domowych,
8) drobiu i innego ptactwa,
9) innych towarów, których sprzedaż jest zabroniona na podstawie obowiązujących przepisów prawa.
2. Grzyby leśne, które zostały zakwalifikowane do sprzedaży, powinny posiadać ważny atest wystawiony przez klasyfikatora.
§ 7. Zabrania się na targowisku:
1) spożywania napojów alkoholowych,
2) prowadzenia gier hazardowych i oszukańczych,
3) sprzedaży towarów w drodze publicznych losowań,
4) sprzedaży towarów nie posiadających wymaganych oznaczeń i atestów,
5) handlu w ciągach komunikacyjnych pieszych i na jezdniach targowiska,
6) pozostawiania na noc przedmiotów i urządzeń, które uniemożliwiałyby
utrzymanie porządku,
7) zanieczyszczania terenu i otoczenia targowiska oraz przyległych terenów,
8) wieszania reklam na terenie targowiska bez zgody Zarządcy,
9) wjazdu na targowisko pojazdami samochodowymi, za wyjątkiem pojazdów zaopatrzenia, które mogą wjeżdżać w godzinach do 7:30 i od 13:30.
§ 8. Wymagania higieniczne i sanitarne dotyczące prowadzenia na targowisku handlu środkami spożywczymi określają odrębne przepisy, podlegają one wywieszeniu na tablicy ogłoszeń znajdującej się na targowisku.
§ 9. Sprzedający i inne osoby przebywające na targowisku powinny wykonywać swe czynności w taki sposób, aby nie przeszkadzać innym w sprzedaży i w zakupie.
§ 10. Osoby prowadzące działalność handlową, usługową i gastronomiczną na targowisku zobowiązane są do:
1) przestrzegania niniejszego regulaminu,
2) przestrzegania obowiązujących przepisów w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej, a w szczególności: przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, porządkowych, przeciwpożarowych, dotyczących praw konsumenta, prawa działalności gospodarczej i ustawy o swobodzie działalności gospodarczej,
3) stosowania się do zarządzeń i postanowień wydawanych przez Zarządcę targowiska w zakresie statutowej działalności targowiska,
4) uzgodnienia miejsca prowadzenia działalności handlowej z Zarządcą targowiska lub z osobą przez niego upoważnioną,
5) oznaczenia miejsca działalności, poprzez oznaczenie przedsiębiorcy (firmy), numer rejestru, pod którym jest wpisany wraz z określeniem organu, który prowadzi dany rejestr,
6) używania sprawnych i z ważną legalizacją narzędzi pomiarowych; narzędzia pomiarowe powinny być tak użytkowane, aby kupujący mieli możliwość stwierdzenia prawidłowości i rzetelności ważenia, mierzenia i liczenia,
7) umieszczania na towarach cen w sposób widoczny dla kupującego,
8) utrzymania miejsca prowadzonej działalności w należytym ładzie i porządku, zarówno w trakcie prowadzenia działalności, jak i po jej zakończeniu,
9) składowania wszelkich odpadów papierowych i z tworzyw sztucznych oddzielnie, a pozostałych w koszach na odpady; odpady zielone należy składać wyłącznie do worków BIO,
10) usuwania nadmiaru śniegu zalegającego na dachach pawilonów i innych urządzeniach,
11) poddania się kontroli przez organy do tego upoważnione.
§ 11. Zarządca targowiska:
1) zobowiązany jest do zawarcia umowy ubezpieczenia w zakresie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone osobom trzecim w związku ze sprawowanym zarządem,
2) wywiesza na tablicy ogłoszeń na targowisku regulamin Targowiska Miejskiego w Nysie, informacje o opłacie targowej, obowiązujące przepisy określające wymagania higieniczne i sanitarne w handlu środkami spożywczymi i inne mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie targowiska,
3) dba o przestrzeganie przepisów regulaminu i wydaje polecenia w celu usunięcia uchybień,
4) wyznacza miejsca do prowadzenia działalności handlowej, usługowej i gastronomicznej oraz drogi komunikacyjne, pożarowe ciągi komunikacyjne w sposób widoczny i trwały,
5) wskazuje osobom prowadzącym działalność handlową, usługową i gastronomiczną na targowiskach miejsce jej prowadzenia,
6) odpowiada za porządek i czystość na targowisku,
7) dba o estetykę, reklamę i wygląd targowiska,
8) zapewnia korzystanie z urządzeń targowych, w tym z toalety, za opłatą ustaloną przez Zarządcę,
9) wstrzyma sprzedaż towarów objętych zakazem sprzedaży i zawiadomi właściwe służby publiczne o wstrzymaniu jego sprzedaży,
10) przeprowadza naprawy i remonty niezbędne do zachowania targowiska i jego urządzeń w stanie niepogorszonym,
11) jest odpowiedzialny za stan sanitarno – porządkowy na terenie targowiska..
§ 12. 1. Od osób prowadzących na targowisku działalność handlową, usługową i gastronomiczną pobierana jest przez Zarządcę dzienna opłata targowa, za pośrednictwem wyznaczonych pracowników Targowiska Miejskiego w Nysie, będącego inkasentem opłaty targowej, zgodnie z odrębną uchwałą Rady Miejskiej w Nysie. Dowodem uiszczenia opłaty jest pokwitowanie z bieżącą datą, wystawione na blankietach według ustalonego wzoru, z nadrukiem „Targowisko Miejskie w Nysie”. Stawki opłaty targowej ustalane są uchwałą Rady Miejskiej w Nysie.
2. Niezależnie od opłaty, o której mowa w ust. 1, od osób, z którymi targowisko zawiera umowy dzierżawy oraz od osób dokonujących rezerwacji stanowisk handlowych, pobierana jest opłata eksploatacyjna, na którą składają się koszty utrzymania części wspólnych targowiska, a w szczególności: oświetlenia targowiska, wywozu nieczystości komunalnych, sprzątania, odśnieżania, dostarczenia wody i odprowadzania ścieków oraz koszty wyposażenia i remontów targowiska, według stawek określonych na podstawie kalkulacji własnej Zarządcy, sporządzanej w oparciu o koszty eksploatacyjne, jakie ponosi targowisko.
3. Wysokość opłat, o których mowa w ust. 1, uwidoczniona jest na tablicy ogłoszeń targowiska.
4. Warunkiem dopuszczenia do wykonywania działalności handlowej na targowisku jest posiadanie dowodu uiszczenia opłaty targowej.
5. Kontrolę uiszczenia opłaty targowej i eksploatacyjnej mogą przeprowadzać przedstawiciele Zarządcy.
6. Z osobami fizycznymi i prawnymi prowadzącymi działalność handlową, usługową i gastronomiczną w obiektach stałych zawierana jest umowa dzierżawy. Zapis ten ma odpowiednie zastosowanie do rezerwacji stanowisk handlowych.
7. Za wystawianie towaru do sprzedaży poza urządzenie i wyznaczone liniami
poziomymi miejsca handlowe będzie pobierana dodatkowa opłata targowa.
§ 13. Zarządca targowiska informuje właściwe służby tj. Policję, Straż Miejską w Nysie, Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, Państwową Inspekcję Pracy i inne organy o przypadkach naruszeń obowiązujących przepisów.
§ 14. 1. Wszelkie uwagi, wnioski i skargi związane z funkcjonowaniem targowiska można składać Zarządcy (kierownikowi) targowiska.
2. Skargi i wnioski związane z realizacją obowiązków Zarządcy targowiska mogą być składane Burmistrzowi Nysy.
§ 15. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Nysy.
§ 16. Traci moc uchwała Nr XL/417/2001 Rady Miejskiej w Nysie z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie ustalenia regulaminu targowiska miejskiego w Nysie.
§ 17. Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Opolskiego, na tablicy ogłoszeń usytuowanej na targowisku oraz na stronie Biuletynu Informacji Publicznej.
§ 18. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Opolskiego.
Przewodniczący Rady
Feliks Kamienik
Opublikowana przez Ryszard Czapczyński dnia 12.11.2011. Odsłon 8604, Wersja 2
Wersja : 1 2